Αποτροπή επιθέσεων σε γυναίκες - Συμβουλές

Ένα έγκλημα που τις περισσότερες φορές αποσιωπείται από τα θύματα! Οι λόγοι σοβαροί, ο φόβος της επανάληψης (έτσι φοβίζει ο δράστης) ο κοινωνικός διασυρμός (τα ήθελε και τα έπαθε) αλλά και  ο επαναλαμβανόμενος ψυχικός βιασμός, που δέχεται το θύμα όταν και αν, η υπόθεση καταλήξει στη δικαιοσύνη.

Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε λοιπόν.

Πολλές φορές, φαίνεται πως υπάρχει μία τακτική πίσω από την  επιλογή του θύματος και θα αναφερθώ για τις επιθέσεις από αγνώστους, παρόλο που έχει αποδειχθεί πως βιαζόμενα  θύματα έχουν υπάρξει και δεν είναι λίγα και από άτομα του φιλικού αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος του.

Σε μία έρευνα που έγινε, έδειξε πως εξιτάρει αυτά τα επιτήδεια άτομα το μακρύ μαλλί το ωραίο χτένισμα, ή  μια αλογοουρά π.χ και για να γίνω ποιο σαφής είναι περισσότερα τα θύματα που το μήκος των μαλλιών διευκόλυνε τον βιαστή να καθηλώσει το θύμα. (Προς Θεού δεν σας παροτρύνω να κόψετε όλες στρατιωτικά, τα μαλλιά σας)

Ένα δεύτερο στοιχείο που παρατηρούν οι επιτιθέμενοι είναι το ντύσιμο. Γυναίκες που είναι ντυμένες με ρούχα που αφαιρούνται, ή  ανασηκώνονται εύκολα, είναι προτιμότερα σαν θύματα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν χρησιμοποιήσει και κοπίδια, ψαλίδια για να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Προσωπικά έχω παρατηρήσει πολλές φορές γυναίκες, ειδικά νεαρής ηλικίας να συνομιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο καθώς περπατούν, νομίζουν πώς αν συνομιλούν με κάποιον είναι ασφαλέστερες. Ακόμα χειρότερα περπατούν και με τα δύο ακουστικά ακούγοντας μουσική. Είναι μεγάλο λάθος θεωρώ, γιατί απασχολούν την αίσθηση της ακοής όπου κατά συνέπεια χάνουν την αίσθηση του περιβάλλοντος γύρω τους. Κανείς δεν θα σας πλησιάσει με τυμπανοκρουσίες.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν σταθμεύετε σε δημόσιους, υπόγειους, χώρους στάθμευσης, αν κάτι σας ανησυχεί (νεκρική σιγή) φύγετε, καλύτερα να ταλαιπωρηθείτε λίγο παραπάνω στο ψάξιμο μιας θέσης, σε ασφαλέστερο σημείο.

Μην επισκέπτεστε τις τουαλέτες των μαγαζιών διασκέδασης αν δεν συνοδεύεστε τουλάχιστον από μία φίλη σας. Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε ακόμα και από τον σύντροφό, ή τον όποιον φίλο σας, να σας συνοδεύσει. Μετριάστε τις πιθανότητες, να είστε το επόμενο θύμα.

7] Πολλές φορές οι βιαστές λειτουργούν ως αρπακτικά. αρπάζουν μια γυναίκα και μέλημα τους είναι να μετακινηθούν γρήγορα σε μια τοποθεσία, όπου δεν θα ανησυχούν ότι θα γίνουν αντιληπτοί και θα συληφθούν . Γι αυτό ποτέ να μην επισκέπτεστε ερημικές, η κακόφημες περιοχές όσο και (καλά) μαγαζιά διασκέδασης να έχουν!

Η προσπάθεια  να τους απωθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο, στους περισσότερους δημιουργεί, άγχος και αποθάρρυνση. Αν στα πρώτα λεπτά δεν έχουν καταφέρει να έχουν τον έλεγχο, συνειδητοποιούν πως ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά γι αυτούς.

Μην εμπιστεύεστε ποτέ ακόμα και γυναίκα (άγνωστη) να επιβιβάσετε  στο αμάξι σας γιατί σας προφασίστηκε την όποια δικαιολογία.

Αποφύγετε να μπαίνετε σε ανελκυστήρες με άγνωστους άντρες, αν νιώσετε πως σας ακολουθούν στο δρόμο ειδοποιήστε άμεσα την αστυνομία, κατατοπίστε τους πλήρως που βρίσκεστε, κινηθείτε προς πολυσύχναστο δρόμο, μπείτε σε κάποιο μαγαζί προφασιζόμενη αγορά.    

Τα βαριά ρούχα, τα παντελόνια, αλλά και γυναίκες που κρατούν αντικείμενα στα χέρια τους, όπως ομπρέλες, ή ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από απόσταση δεν είναι εύκολος στόχος γι αυτούς. Τα κλειδιά, ένας μικρός μεταλλικός φακός, παρόλο που θα σας φέρουν σε κοντινή απόσταση από τον επιτιθέμενο ίσως αποδειχτούν πολύτιμα εργαλεία, για την σωτηρία σας.

Όσα και να γραφούν κατά καιρούς, δεν είναι ικανά, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν το αποφασίσει, να αλλάξει την οπτική της ασφάλειας του. Κυρίες μου, όποιας ηλικίας και αν είστε, να είστε βέβαιες, πως για κάποιους ανθρώπους η ύπαρξή σας, τους είναι πολύτιμη, γι αυτό προσέχετε παρακαλώ!

 

Παναγιώτης Μπάμπαλης

Διευθυντής Προσωπικού και Ασφαλείας της SafeguardSecurity  

 
 
ask-for-job

 

 

Go to top